De Bunschoter – Annemieke Koelewijn-de Graaf maakt gospel-CD – 18 oktober 2002

De Bunschoter – Annemieke Koelewijn-de Graaf maakt gospel-CD – 18 oktober 2002

Uit de Bunschoter van vrijdag 18 oktober 2002:

Annemieke Koelewijn-de Graaf maakt gospel-CD

”Ik hoop dat de mensen die hem kopen, er ook echt wat aan zullen hebben.”

Afgelopen woensdag heeft de 30-jarige Annemieke Koelewijn-de Graaf in de lokale hervormde kerk een gospel-CD opgenomen. De CD bevat vier liedjes die ze zelf heeft gemaakt, alsmede vier andere gospelsongs. Daarnaast zijn er ook muzikale intermezzo’s op de CD te beluisteren. Bovendien werden er tevens gedachten van haar hand voorgedragen met pianobegeleiding. In een vraaggesprek gaat Annemieke Koelewijn-de Graaf onder meer nader in op het hoe en waarom van de opname en wat zij met deze eerste CD wil bereiken.

Samen met haar echtgenoot Pieter-Jan runt Annemieke een viszaak. Zelf gaat ze ook een paar dagen mee naar de markt. Als Annemieke de vraag wordt voorgelegd hoe ze ertoe is gekomen om een gospel-CD te gaan opnemen, gaat ze er eens goed voor zitten: ”Toen ik één jaar verkering had met Pieter-Jan, kreeg hij een ernstige ziekte. Op dat moment was ik 18 jaar. Ik was nog een kind, besefte eigenlijk helemaal niet hoe ernstig het allemaal was. Ik wilde wel heel graag met hem trouwen. Het proces van kuren en operaties nam twee jaar in beslag. Dat was een bijzonder moeilijke tijd. Ik heb toen erg veel aan mijn geloof gehad. Ik wist niet dat er zoveel meer was dan geloven, bidden en naar de kerk gaan en ben me vervolgens meer in het geloof gaan verdiepen. Toen voelde ik dat ik kracht van God kreeg. Je leert steeds meer uit bepaalde christelijke boekjes, zoals bijvoorbeeld teksten waar je erg veel aan hebt. Verder krijg je een groter inzicht in dingen die je voorheen niet snapte. De voldoening die ik hieruit haal is enorm”, laat Annemieke weten.

Nadat Pieter Jan op een gegeven moment weer volledig hersteld was, besloten ze om te gaan trouwen. Kort na het huwelijk werd Annemieke echter zelf ziek en besloot ze zich nog meer met het geloof bezig te gaan houden. Nadat ze, na verloop van tijd, weer opknapte, kreeg ze het idee om naast haar werkzaamheden iets te gaan doen, waar ze een hoop inspiratie uit kon halen: ”Ik kreeg opeens een ingeving om gedichten te gaan maken. Zelfs wist ik niet eens dat ik daartoe in staat was. Op deze wijze probeerde ik alles wat ik had meegemaakt te verwerken. Mijn familie had nooit achter me gezocht dat ik die gedichten kon maken. In eerste instantie stond ik er zelf ook van te kijken, toen ik een en ander teruglas. Dat gaf me een heel fijn gevoel. Een gedicht op gitaar proberen te spelen was de volgende stap. Het was een melodie van Elly en Rikkert Zuiderveld: ‘Als je ’s avonds verlangt naar de nacht’.

Familieleden en kennissen waren erg tevreden over het eindresultaat. Eigenlijk wilde ik alleen maar lekker voor mezelf zingen, gewoon als hobby. Wat later ontdekte ik dat ik het zingen op zich erg leuk vond. Vijf jaar geleden ben ik trouwens lid geworden van het jongerenkoor Fontana. Onder leiding van de toenmalige dirigent Pier de Jong hebben we vorig jaar een CD gemaakt. Momenteel is Bob Vuijk de dirigent.

Nadat mijn vriendin Marijke Vermeer een keer belde met de mededeling dat ze het bekende Holland Jongerenkoor, dat onder leiding staat van Remco Hakkert, wel wat voor mij vond, heb ik hier contact mee opgenomen. Hakkert kan zelf trouwens ook erg mooi zingen en maakt goede en inspirerende teksten. Ik ben nu anderhalf jaar lid en het bevalt me uitstekend”.

Auditie
Het Holland Jongerenkoor zingt voor Christenen voor Israël. Annemieke heeft ondertussen een aantal keren auditie gedaan om solo te zingen: ”Ik heb erg veel leuke mensen ontmoet bij het koor en voelde me er gauw thuis. Hakkert is ook bekend van het TV-programma Nederland zingt, dat elke zaterdagavond en zondagmorgen bij de EO is te zien. We hebben al enkele optredens en concerten achter de rug. In februari 2003 gaan we een weekend toeren in Duitsland.

Mijn vroegere dirigent Pier de Jong zei een tijdje geleden tegen me, dat het goed voor me zou zijn als ik zangles zou nemen. Het kwam erop neer dat ik meer moest gaan doen met mijn stem. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en ben op zangles gegaan bij Alice van der Geest. Van haar heb ik heel veel opgestoken. Toen ik begon had ik nog een licht dialect. Dat heeft ze eruit gekregen. Van het een kwam het ander. Ik mocht vervolgens op koffie-ochtenden en praise-middagen in de kerk zingen. Bepaalde mensen, waaronder sommige dirigenten, hielden me steeds voor
dat ik veel meer kon dan ik zelf dacht. Langzaam ben ik vervolgens toegegroeid naar het opnemen van een CD in eigen beheer. Dan kon ik er ook wat rustiger mee omgaan. De CD draagt de naam ‘Behouden Vaart’ en de lokale christelijke boekhandel Het Baken zal hem gaan verkopen. Overigens heb ik ook nog met twee gedichten in de onlangs verschenen gedichtenbundel ‘Spakenburg dicht’ mogen staan”, vertelt Annemieke enthousiast.

Ook bij de plaatselijke muziekhandel Van de Groep kan de CD worden gekocht. Annemieke geeft eerlijk toe dat ze niet had verwacht dat er nog zoveel werk aan vastzat om een dergelijk project te maken: ”Zo moet je bijvoorbeeld Buma Stemra inlichten en tal van formulieren invullen, etcetera. Ik krijg steun van twee alten die mij overal bij willen helpen. Dat zijn mijn lieve zus Evelien de Graaf, die bepaalde liederen op CD met haar stem op zal vullen. Ze heeft het eigenlijk al enorm druk, maar wil dit graag voor mij doen. De andere alt is mijn behulpzame buurvrouw Greet de Graaf. Ze wilde spontaan meedoen.

Samen met de twee alten heb ik verschillende zanglessen gehad. Verder wil me Claudia Koelewijn, die op haar dwarsfluit tot veel moois in staat mag worden geacht, me graag ondersteunen. Dat stel ik erg op prijs. Pier de Jong, mijn oude dirigent, neemt de hoorn voor zijn rekening. Dan is er ook nog beroepspianist Gea Wybenga die me op de CD met enkele liederen zal begeleiden en Alice van der Geest is verantwoordelijk voor de zang”, aldus Annemieke Koelewijn-de Graaf, die het complete programma zelf heeft mogen samenstellen.

Afgelopen woensdag (16 oktober) is de CD-opname gestart in de Nederlands Hervormde kerk te Bunschoten. De keus is op deze kerk gevallen, omdat het een oude kerk is met een goede akoestiek. Aan het eind van het gesprek brengt Annemieke, terwijl ze tegelijkertijd op haar gitaar speelt, op verbluffend knappe wijze enkele nummers van de CD ten gehore, zoals ‘Het is mistig’ en ‘Luister naar mijn woord’. Wat direct opvalt is dat zij een dijk van een stem heeft en het kan dan ook haast niet anders, of we zullen in de toekomst nog veel meer van haar gaan horen. Zeker is in ieder geval dat ze altijd met beide benen op de grond zal blijven staan.

Tot slot wil Annemieke desgevraagd nog kwijt wat ze wil bereiken met deze CD: ”Ik vind het heerlijk om te zingen, het is voor mij een goede hobby naast mijn werk en ik hoop dat de mensen die de CD kopen er daadwerkelijk wat aan zullen hebben.”